Sokken op rondbreinaalden

Nadat ik mijn allereerste sok had gebreid, gewoon “zoals het hoort” op vijf naalden zonder knop, raakte ik in de ban van het breien van sokken. Het breien op vier of vijf van die kleine naalden beviel me eigenlijk helemaal niet. Ik nam mijn sokkenbreiwerk namelijk vaak mee in de trein en het gepriegel met al die naalden, die regelmatig uit mijn breiwerk onder de banken vielen, zorgde voor aardig wat kopzorgen. Hoe kon ik toch mijn sokkenbreien zonder mijn medepassagiers in de armen te prikken of op zoek te moeten naar naalden onderin mijn tas of onder de bank? Sokken breien op rondbreinaalden bleek voor mij het antwoord!

Rondbreinaalden

Rondbreinaalden zijn naalden die nogal van gewone naalden verschillen. Het zijn, als je het eenvoudig bekijkt, korte naalden met een draad ertussen. Ze worden gebreid om bijvoorbeeld mutsen, tassen of truien in het rond
te breien. Op deze manier hoef je geen stukken rechtgebreide breisels aan
elkaar te breien. Ik gebruik altijd twee rondbreinaalden om een sok te
breien. Het werkt als volgt.

Stap 1: Steken opzetten

Fig. 1
Zet eerst alle steken die je patroon aangeeft, op 1 rondbreinaald op. Dit doe je gewoon op dezelfde manier zoals je dat met een normale sokkenbreinaald ook zou doen. Stel dat je patroon aangeeft dat je 60 steken moet opzetten: in stap 1 staan alle 60 steken op 1 rondbreinaald. Zie, dat is nog niet moeilijk.

Stap 2: de helft van de steken op de andere naald zetten

Fig. 2
Pak nu je tweede rondbreinaald erbij. Schuif nu de helft van de steken van de opzetnaald naar de tweede rondbreinaald. Begin met het overschuiven van de steken bij de steek je als laatste op de eerste naald hebt opgezet. In Fig 2. zie je hoe de eerste paar steken van de eerste rondbreinaald naar de tweede
naald zijn verschoven. In totaal moet de helft van de steken naar de tweede naald verschoven worden. Je eindigt dus met 30 steken op naald 1 en 30 steken op naald 2.

Steken verdeeld over twee naalden

Fig. 3
Op Fig 3. zie je hoe de helft van de steken van naald 1 naar naald 2 zijn geschoven.

Stap 3: Schuif alle steken naar de andere kant

Fig. 4
Je kunt bijna beginnen met breien! Nadat je de helft van de steken op naald 2 hebt gezet is het bijna zover dat je jouw sok kunt gaan breien. Schuif om te kunnen beginnen eerst alle steken naar de andere kant van beide rondbreinaalden. Je pakt hiervoor de beide kanten waar de steken opstaan met een hand vast en met je andere vrije hand schuif je de steken naar de andere kant van de rondbreinaalden. Je ziet nu dat het draad waarmee je gaat breien op de rechternaald zit, klaar om de eerste steek te gaan breien en de eerste ronde te sluiten.

Stap 4: Brei de eerste steek

Fig. 5
Je bent nu klaar om je eerste steek te gaan breien. De helft van de steken staan op de ene rondbreinaald en de andere helft staan op de tweede naald. Zorg er nu voor dat je steeds breit met het
uiteinde van denaald waar de steken op staan. Op Fig. 5 zie je dat de eerste steek gebreid wordt met het uiteinde van de naald waar de steken op staan. Als je de helft van de steken hebt gebreid, ga je dus vanzelf over op de andere naald.

40 gedachtes over “Sokken op rondbreinaalden

  1. helemaal super zoals je het uitlegt ik brei normaal op 5 naalden maar wil dit ook graag proberen.
    hoe lang moeten de rondbreinaalden zijn of hoe kort eigenlijk
    trouwens een hele leuke site met leuke dingen , kom hier nog wel eens vaker wat rondsnuffelen.

    groetjes alie

  2. Hallo heb je ook een verder brei sokken/patroon?
    Of weet je een site waar voor mensen die voor het eerst met rondbreinaald sokken willen breien ,een simpele uitleg staat. Ik wil sokken voor maat 38 schoen breien.
    Hartelijke dank alvast. ik ben ook te bereiken op mieke.ten.haaf@planet.nl

  3. Hoi,

    Heel leuk en duidelijk uitgelegd maar, nu mis ik alleen hoe je de hiel doet op een rondbreinaald.
    Zou je dat mischien ook kunnen beschrijven.
    Alvast bedankt.
    Anja

  4. Goedenmorgen,
    Ik zit op deze site te kijken hoe ik sokken kan breien op rondbreinaalden en het staat hier heel duidelijk geschreven, maar helaas kan ik de foto’s niet zien kan misschien ook aan mijn computer liggen,

    Vriendelijke Groeten Carla Griffioen

  5. lijkt mij leuk om sokken op rondbreinaalden te breien, helaas krijg ik geen plaatjes bij de uitleg, er staat een rood kruisje in. Wat moet ik doen om de plaatjes te zien?

  6. hoi wat leuk die tips, ik ben net van de week met breien van sokken begonnen.en wil het ook wel op rondbreinaalden proberen, maar zie er geen voorbeeldfoto’s bij alsik het open, zou je misschien de moeite willen nemen om het te maieln naar me.
    ik verheug me er op om dan naalden te gaan kopen en te gaan oefenenen met 2 rondbreinaalden, hoe lang moeten die zijn/

    bedanlt ellen

  7. Hallo,

    Ik hoopte op je site via foto’s te zien hoe je sokken breidt met rondbreinaalden maar de foto’s zijn niet te zien helaas.
    Welke lengte van rondbreinaald gebruik je?

    Groeten,
    Ans

  8. Ik heb een vraag ik kan de plaatjes van het sokkenbreienen met de rondbreinaald niet zien en de teks is ook niet helemaal leesbaar zou je mij de uitleg per mail willen sturen?

    mvg gea

  9. Oh wat jammer ik zie geen foto’s! waar zijn ze gebleven?
    Is het mogelijk om ze naar me toe te mailen?
    Ik wil het zo graag leren!

    Groetjes Alja

  10. Heel mooi beschreven!

    daar heb ik wel wat aan, alleen heb ik het probleem dat ik niet alle tekst kan zien, hebben jullie dat ook?
    ik zou graag het patroon willen

    groetjes Marion

  11. L.S.
    Ik wil ook graag op deze manier sokken breien maar ik krijg met geen mogelijkheid de afbeeldingen te zien die je op de site hebt gezet.
    Is het mogelijk dat je dit mij via de mail toestuurt?
    Bedankt alvast.

  12. Hallo,

    Graag zou ik leren sokken breien. Via Google ben ik op uw site gekomen en ben eens in uw blog gaan rondsnuffelen.
    Ik kan wel de pagina met de uitleg (breien met 2 rondbreinaalden) openen, maar spijtig genoeg zijn de foto’s er niet op te zien. Ik heb reeds van alles geprobeerd maar het lukt niet om de foto’s op mijn PC te krijgen.
    Is heb misschien mogelijk dat U de foto’s rechtstreeks op mijn e-mail zou versturen ?
    Ik zou U zeer erkentelijk zijn.
    Vriendelijke groeten,

    Chris.

  13. Hallo Daniëlle,
    Eindelijk eens een uitleg in het Nederlands! Heel fijn.
    Alleen zie ik helaas geen foto’s en maar 4 fig. i.p.v. 5 klopt dit?
    Zou je mij anders het geheel kunnen mailen?

    Groetjes van Inge Mulder.

  14. Ik kan de plaatjes/foto’s op deze pagina (sokken op rondbreinaalden) niet openen. Daardoor begrijp ik de werkwijze niet. Wat kan ik doen voor een beter resultaat?

  15. Hoi: Ik zie de plaatjes niet en een gedeelte van de tekst niet! Ik ben bezig om te leren breien op een rond brei naald en kan nergens vinden hoe ik dat moet doen ( ik heb schouder klachten). Eindelijk vind ik dan een site en is het in mijn browser niet compleet. Kan je mijn de tekst alsnog mailen? BVD Groet Joke

  16. Ik zou dit ook graag willen proberen, maar krijg geen afbeeldingen te zien!! Alleen een rood kruisje! Hoe kan dit?
    Graag hoor ik iets van u!

  17. Ik vind het heel jammer maar ik zie de plaatjes er niet bij, alleen een rood kruisje in een leeg vak. Hoe krijg ik de plaatjes erbij?

  18. Ik zou dit dolgraag willen proberen, maar krijg helaas geen foto’s te zien?
    Alleen een rood kruisje! Moet ik me soms eerst aanmelden of ed.?
    Wie kan me verder helpen a.u.b.?
    Alvast bedankt!
    Groetjes Annita

  19. Tip: je kunt op deze manier ook mouwen breien voor baby/kinder truitjes 🙂 Heel handig vooral als je werkt met diverse kleuren, ik ga het tenminste zo proberen. Helaas zijn er geen rondbreinaalden van 20 cm. te koop, of weet iemnad wel waar ik deze kan kopen?

      1. Geef je even een seintje als het gelukt is? Ik moet nl. nog een site hebben waar ze deze naaldjes verkopen, maar kan hem zó snel niet vinden! Groetjes Annita

  20. @ Danielle: ik bedoel rondbreinaaldjes. Ik ben nl een truitje aan het breien voor mijn kleindochter met heel veel kleurtjes. Dan is het ook voor de mouwen handiger op een rondbreinaald. Met dank Annita, ik heb de bestelling geplaatst

  21. Hier heb je ze van 30 cm., en in verschillende diktes!!! http://www.wereldwol.nl/index.php/producten.html?breinaalden=292
    Succes!

    Even nog een tip Anneke; Bestel gelijk meerdere diktes (als je die soms nodig hebt) want dit soort naaldjes gaan nog weleens uit de handel, bij degene die ze verkoopt! Er schijnt té weinig vraag naar te zijn!!! Heb dit zelf ook al meegemaakt, en dan zoek je je suf op internet of ze nog ergens te koop zijn!
    Groetjes Annita

  22. Daniëlle, zou je a.u.b. de plaatjes weer willen herstellen?
    Ik weet het niet meer? Vorig jaar wel gedaan, en het is me toen gelukt en nu word het weer winter, dus tijd voor sokken breien!
    Alvast bedankt!
    Gr. Annita

  23. Ik heb al heel veel sokken gebreid met 4 naalden. Graag had ik ook met rondbreinaald willen proberen maar ik weet echt niet hoe.
    Heeft er iemand een beschrijving van bedsokjes?

    Bedankt

    Imelda

  24. Het breien van kleine rondbreiwerken kan net zo goed op één wat langere rondbreinaald. Je verdeelt dan (net als met de twee rondbreinaalden) de steken in twee delen en laat tussen deze twee delen een flinke draadlus van de rondbreinaald. Je breit eerst de ene helft van de toer (tot de lus), schuift dan de steken door, laat in het midden weer een lus en breit dan de andere helft. Ik gebruik hiervoor rondbreinaalden van 80 cm en brei hierop ook de kerstballen en eieren van Arne en Carlos. Deze naalden zijn volop verkrijgbaar en het voordeel is dat je ze ook voor ander, groter breiwerk kunt gebruiken. Je kunt er uiteraard ook gewoon op heen en weer breien in plaats van in het rond. Heerlijk, geen losse naalden meer en je kunt je breiwerkje ook veel gemakkelijker meenemen. Wel heb ik laatst op een site bekeken hoe je twee sokken tegelijk kunt breien met twee rondbreinaalden, dat lijkt me wel handig, maar weet niet meer welke site dat was, Engels site dacht ik.
    Neeltje

Plaats een reactie